Narediti prvi korak za finale

  Koprski trener Marko Kalc ne skriva, da bo s svojimi varovankami po zmagi v pokalnem tekmovanju pred slabima dvema mesecema skušal Kamničanke premagati še v polfinalu končnice državnega prvenstva. „Kamničanke nas zdaj zagotovo bolje poznajo, kot so nas pred pokalnim obračunom. Tudi tokrat bomo šli na vsako tekmo enako bojevito, kot smo šli v Braslovčah in tudi tokrat bomo skušali zmagati. Naši cilji morajo biti najvišje zastavljeni, delamo dobro, mislim, da smo v formi, tako da bomo v Kamnik prišli dobro pripravljeni. Čeprav bomo igrali v gosteh, se na to ne oziramo. Zaupamo v svoje sposobnosti in dobro formo, ki jo kažemo že vso sezono. Mislim, da so možnosti za končni uspeh 50:50,“ pravi Kalc.

  Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa, rad poudarja, da imajo Koprčanke, ne glede na to, da imajo v svojih vrstah nekaj mladih igralk, izkušeno ekipo, ki že nekaj let igra v prvi ligi, njihova odlika pa je tudi v tem, da z manjšimi spremembami, v letošnji sezoni sta se vrnili Sara Valenčič in Amanda Bible, že nekaj časa igra skupaj. „Večina igralk je skupaj že tri leta in dobro pozna način dela. Dodatek sta dve izkušeni igralki na najpomembnejših mestih v ekipi in to je zelo pomembno. Imamo manjši proračun od Calcita in Branika, zato se moramo bolj osredotočiti na svoj kader, toda, če nam uspe sestaviti dobro igro, smo lahko nevarni. V vsakem primeru lahko jutri pričakujemo dobro tekmo,“ je prepričan trener Luke Kopra.

  „Ne preseneča me, da so Koprčanke odločene, da nas bodo skušale premagati tudi v državnem prvenstvu. V Braslovčah so nas premagale in zagotovo so prepričane, da lahko to ponovijo. Morda bodo po tej zmagi šle še z večjim prepričanjem v tekmo, da se tudi v državnem prvenstvu uvrstijo v finale. Toda po drugi strani imamo tudi me svoj motiv. Eden od njih bo tudi ta, da se jim oddolžimo za poraz v pokalu, še bolj pomembno za nas pa bo, da se uvrstimo v finale državnega prvenstva. Samo maščevanje, zaradi poraza v pokalu, je drugotnega pomena. Na tisti tekmi smo same zapravile priložnost, ki se nam je ponujala. Zdaj imamo popravni izpit in prav vse bo v naših rokah,“ se tekme s koprsko ekipo veseli Meta Jerala, ena tistih kamniških odbojkaric, ki ima v letošnji sezoni najmanj nihanj v svoji igri. Tako je bilo tudi v četrtfinalu končnice, kjer so Kamničanke imele več težav s Puconci, kot so to tudi same pričakovale.

  „Sama se ne bi preveč ustavljala na tem četrtfinalu. V izločilnih dvobojih je na koncu pomembna le zmaga. To nam je dvakrat uspelo. Zdaj se moramo osredotočiti na tekme s Koprčankami in narediti vse, da se uvrstimo v finale,“ je odločna prosta igralka Calcit Volleyballa, ki se zaveda, da so igre, ki jih v letošnji sezoni kaže njena ekipa, zelo spremenljive. Če komu, potem prav Kamničankam v letošnji sezoni manjka večje število tekem in tudi tu gre iskati vzroke, da v njihovi igri ni zanesljivosti.

  „V primerjavi z lansko sezono imamo dokaj spremenjeno ekipo, novinke, ki so prišle, pa so v glavnem še zelo mlade in za sabo še nimajo velikega števila tekem. Prav tako večinoma do zdaj v svojih ekipah še niso bile nosilke igre in vse to je povezano. Morda gre tudi tu iskati naše ne najbolj prepričljivo igro v četrtfinalu, kajti igrišče v Puconcih je eno najbolj neugodnih gostovanj v Sloveniji za vse ekipe. Vemo, da nam manjka tekem, toda to moramo sprejeti in iti svojo pot naprej. Vemo, da smo sposobne igrati zelo dobro, kar nam v posameznih nizih tudi uspeva in upam, da nam bo proti Kopru le uspelo prikazati svojo najboljšo igro v letošnji sezoni. Zdaj je že čas za to.“

  Da bi prednost koprske ekipe v primerjavi s kamniško bila lahko njihova večja uigranost, se strinja tudi Jerala: „Večinoma gre za igralke, ki so skupaj že nekaj let in tudi njihove blokerke, ki so po letih najmlajše, že nekaj let igrajo v prvi ekipi in nosijo neko odgovornost v njihovi igri. Obe sprejemalki, Valenčičeva in Baričeva, sta že izkušeni in imata za sabo vrsto let igranja na najvišji ravni. Ena od stvari je tudi v tem, da je na njihovi strani manjši pritisk, saj zanje morebitni poraz v polfinalu končnice ne bo neuspeh, medtem ko me moramo zmagati. Toda po drugi strani se zavedamo, da treniramo dobro, da imamo dobro ekipo, ki je sposobna igrati dobro. Zato se že zdaj veselim teh tekem, kajti na drugi strani bo stala dobra ekipa in komaj čakam na polfinale končnice,“ je odločna kamniška prosta igralka, ki v drugem polfinalnem paru daje prednost aktualnim državnim in pokalnim prvakinjam Slovenije.

  „Go Volley sicer v letošnji sezoni igra dobro, vendar Mariborčanke že vsa leta dokazujejo, da v končnico državnega prvenstva pridejo najbolj pripravljene. Mislim, da je na tej tekmi manj možnosti za presenečenje, čeprav zanj vedno obstaja možnost. Toda v tem trenutku me bolj zanima, kaj se bo dogajalo na naših tekmah s Koprčankami.“

  Tudi v polfinalu končnice se igra na dve zmagi. Po jutrišnji prvi tekmi v Kamniku bo druga na sporedu prihodnjo sredo, ob 18:30 uri v Kopru, morebitna tretja pa se bo igrala prihodnjo nedeljo v Kamniku. Prva tekma med Novo KBM Branikom in Go Volleyjem bo prav tako jutri, ob 18. uri v mariborski dvorani Lukna.

   

  Calcit Volleyball

  Organizatorki igre: Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Mekana Barnes, Elena Kučej, Maja Forštnarič.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.

  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Luka Koper

  Organizatorki igre: Amanda Bible, Petra Flego.
  Sprejemalke: Marina Barič, Arijana Lucas, Sara Valenčič, Eva Vedlin Gojčič.
  Blokerke: Nuša Ferlinc, Vita Kocet, Tina Kaker.
  Korektorki: Dajana Lucas, Sabrina Calcina.
  Prosti igralki: Sara Kušar.

  Trener: Marko Kalc, pomočnik trenerja: Sebastjan Mavrič.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič, Primož Mahkovec

  Komentarji