Najprej polfinale, nato …

  Letošnji ženski zaključni turnir pokala Slovenije s skupnimi močmi pripravljajo OK Braslovče, SIP Šempeter in Aliansa. Polfinalni tekmi bosta na sporedu v Braslovčah, finalna pa v nedeljo, ob 16:45. uri v Šempetru. V obeh dvoranah prireditelji pričakujejo polne tribune, v Braslovčah, ki bodo drugič v zgodovini kluba igrale na zaključnem turnirju – pa je v teh dneh vse v znamenju jutrišnjih polfinalnih tekem. Nobeno presenečenje ne bo, če bo že na prvi polfinalni tekmi med Calcit Volleyballom in Luko Koprom tribuna polna, kar bi dalo samo še dodatno draž tekmi, ki jo v taboru branilk naslova pokala Slovenije nestrpno pričakujejo. Ker je od njihove zadnje uradne tekme v lani minilo že skoraj 30 dni, trener Gašper Ribič nima natančne predstave o trenutni moči svoje ekipe, toda s podobnimi težavami se ukvarjajo tudi v drugih treh taborih.

  Zagotovo je lažje igrati, če si v nekem tekmovalnem ritmu, vendar bomo vse štiri ekipe v isti zgodbi, zato nihče od nas, zaradi tega ne bo imel ne minusa ne plusa. V polfinalu bo šlo le za eno tekmo, kjer bo pomembna dnevna forma. Treba bo pokazati čim boljšo odbojko. Upam, da smo s pripravljalnim tekmami, ki smo jih imeli po novem letu, spet začutili malo tekmovalnega utripa in da bomo v Braslovče prišli v dobri form in igrali najbolje, kot znamo,“ je umirjen trener Kamničank, ki so v ponedeljek na svoji zadnji preizkušnji pred tekmo s Koprom s 4:0 premagale Vital. Dodatni razlog za dobro voljo v vrstah Kamničank pa predstavlja dejstvo, da je v sredo tudi uradno pogodbo z njimi podpisala Elena Kučej, tako da bo slovenska članska reprezentantka lahko igrala že v Braslovčah.

  Elena je z nami praktično že vse od začetka priprav, tako da z vključitvijo v ekipo ni imela težav. Prav tako smo jo že vključevali tudi na prijateljskih tekmah, v sredo pa je končno postala naša članica in nam bo lahko pomagala na pokalu, kar je velika okrepitev za našo ekipo. Z njo bomo imeli kašno taktično možnost več,“ Ribič ni skrival zadovoljstva ob prihodu Kučejeve v kamniške vrste.

  Čeprav Kamničanke branijo zadnji dve pokalni lovoriki, nihče v njihovem taboru še ne razmišlja o morebitni finalni tekmi. Če bo šlo vse po napovedih, bi v njem morale igrati z Novo KBM Branikom, toda v pokalnih tekmovanjih so presenečenja pogosta, za nameček pa ima Luka Koper v letošnji sezoni izredno močno, kakovostno ekipo, kar je dokazala tudi s prvim mestom po prvem delu državnega prvenstva. Koprčanke so ogromno pridobile z vrnitvijo reprezentantke Sare Valenčič, lani še igralke Calcit Volleyballa in ameriške organizatorke igre Amande Bible.

  Z njima so pridobili izkušeno podajalko in sprejemalko, tako da imajo zdaj resnično dobro sestavljeno ekipo. Seveda pa nista nevarni samo onidve, kajti potem je tu še Marina Barič na sprejemu, pa Dajana Lucas na mestu korektorice ter blokerki Nuša Ferlinc in Tina Kaker, ki je lani tudi bila v slovenski reprezentanci. Zelo solidna je tudi prosta igralka Sara Kušar, tako da imajo svojo prvo postavo resnično vsega spoštovanja vredno. Koprčanke bodo šle verjetno v tekmo neobremenjeno, agresivno od prve točke naprej, zato bo z naše strani zelo pomembno, da jih bomo znali umiriti. Skušali se bomo čim bolje pripraviti na njihovo igro, vendar bo še bolj kot to, kako bodo igrale Koprčanke, pomembno, kako bomo igrali mi. V tekmo moramo vstopiti mirno, skušati ves čas igrati svojo najboljšo odbojko, na koncu pa bomo videli, kdo se bo veselil zmage. Verjamem, da se je bomo na koncu veselili mi,“ pravi Gašper Ribič, ki o finalu sploh ne razmišlja. „Prav ničesar ne smemo prehitevati. Najprej je treba odigrati polfinalno tekmo, šele po njej bomo šli lahko z mislimi naprej.“

  Da o finalu razmišljajo tudi v koprski ekipi, je priznala tudi Sara Valenčič, ki se je, kot rečeno, lani pokalne lovorike veselila v dresu Calcit Volleyballa.

  Eden od razlogov, da sem se vrnila, je bil v tem, da se je v Kopru sestavila močna ekipa z visokimi cilji, zato sem se z veseljem vrnila domov. Na vsako tekmo gremo maksimalno motivirano in to nam je prineslo rezultate,“ je s prvim delom sezone zadovoljna nekdanja igralka Valenčičeva. Tudi Koprčanke, tako kot vse druge udeleženke zaključnega turnirja, že skoraj mesec dni niso igrale uradne tekme.

  Morda je to za vse štiri ekipe slabost, saj nobena od nas ne ve natančno, v kakšni formi je. Takoj po prvem delu prvenstva smo nekaj več poudarka dali telesni moči, da smo obnovili telesno pripravljenost, v zadnjem času pa smo odigrale tudi nekaj pripravljalnih tekem. Ampak nanje se ne gre zanašati. Jutri je pred nami pomembna tekma, ki jo bomo skušale čim bolj odigrati. Kolikor sem lahko zasledila, se je lanska ekipa Calcita nekoliko spremenila, toda vsaj jedro ekipe in trener so ostali isti, tako da sem lahko pripomogla naši ekipi z nekaterimi informacijami. Morale bomo odigrati eno svojih najboljših iger, če bomo želele presenetiti Kamničanke,“ meni izkušena Valenčičeva, ki največjo prednost svoje ekipe vidi v: „Mislim, da je naša prednost v tem, da resnično delujemo kot ekipa, dihamo ena za drugo in si med igro veliko pomagamo, ko pride do težav. Resnično delujemo kot ekipa.“ Kje pa naj bi bile po njenem, prednosti Kamničank? „Ker moje nekdanje soigralke v letošnji sezoni niso prav veliko igrale, je težko reči, kje so njihove prednosti. Ne glede na to, da so v letošnji sezoni igrale manj tekem od nas, so vseeno odigrale več težkih tekem in prav te izkušnje v takšnih tekmah bi lahko bile njihova prednost. Prav tako imajo v svojih vrstah več izkušenejših igralk. Pri nas sva to praktično le Amanda in jaz, druge so mlade, a se hitro učijo in dobro napredujemo. Mislim, da se jutrišnje tekme ne bodo ustrašile,“ je prepričana Sara Valenčič.

  Odbojkarice Calcit Volleyballa so na poti do zaključnega turnirja pokala Slovenije v osmini finala dvakrat s 3:0 premagale ekipo Neukročenih, v četrtfinalu pa so bile prav tako brez izgubljenega niza boljše od Go Volleyja. Brez izgubljenega niza so v osmini finala proti Kostmannu iz Slovenj Gradca slavile tudi Koprčanke, ki so v četrtfinalu v gosteh s 3:1 premagale še Kemo Puconci, doma pa so bile boljše od nje s 3:0.

   

  Ponovitev predlanskega polfinala

  Na drugi polfinalni tekmi bodo domačinke turnirja igrale z Mariborčankami. Zanimivo je, da sta se ekipi v polfinalu srečali že predlani, ko so Braslovčanke sploh prvič zaigrale na zaključnem turnirju pokala Slovenije. Da so na tej tekmi v vlogi favoritinj mariborske odbojkarice, je razumljivo, toda v lanski sezoni so jih Braslovčanke na povratni četrtfinalni tekmi presenetile in šele zahvaljujoč zmagi v zlatem nizu, se je najbolj uspešna slovenska ženska odbojkarska prebila do polfinala. Mariborčanke so po koncu prvega dela sezone ostali brez Monike Potokar, ki se je preselila v italijanskega A-1 ligaša Forli, zato pa je prišla Američankah Sarah Ammerman, ki je pred tremi leti že igrala za Branik. Sicer pa so varovanke Bruna Najdiča po novem letu nastopile na izredno močnem turnirju v Turčiji, kjer so bile njihove nasprotnice same udeleženke lige prvakinj, Volero iz Zricha, ki ga vodi Dragutin Baltič, azerbajdžanski Azerjol iz Bakuja ter Vakifbank Istanbul iz Turčije. Vse tri ekipe so med tednom v četrtem krogu lige prvakinj v gosteh zmagale s 3:0.

  Za nas je bilo veliko priznanje, da smo bili na takšen turnir sploh povabljeni, samo smo igrali proti v tem trenutku enim najboljšim ekipam na svetu. Za moj okus je šlo morda celo pretežak turnir za nas. Težko je namreč zdržati tri tekme na takšni ravni, smo pa videli, kako zgleda vrh svetovne klubske odbojke. V finalu turnirja je bilo v obeh ekipah kar 21 igralk, ki so igrale na nedavnem svetovnem prvenstvu. Šlo je res za vrhunske igralke v vseh treh ekipah in resnično ni bilo lahko igrati. Dobra stran je bila, da smo nekaj nizov igrali proti drugim postavam naših nasprotnic, kajti, če bi naše nasprotnice ves čas igrale z vsemi najboljšimi, bi težko prihajali med petnajstimi in dvajsetimi točkami. Azerbajdžanke so recimo ves čas igrale z najboljšimi in takrat se je pokazala ta razlika,“ je o turnirju v Turčiji spregovoril Bruno Najdič, trener Mariborčank, ki bodo konec tedna „lovile“ svojo štirinajsto pokalno lovoriko. Zadnji dve so morale prepustiti Kamničankam.

  V kakšni trenutni formi smo, je težko reči, kajti vse tri tekme v Turčiji niso bile realni pokazatelj, saj nismo igrali proti sebi enakim ekipam. Kljub temu, da smo v Turčiji odigrali dobre stvari, so bile tudi takšne, s katerimi ne moremo biti zadovoljni in to ne glede na to, kdo je bil na drugi strani. Odšla je Potokarjeva, na novo je prišla Ammermanova. Pred turnirjem v Turčiji je imela le dva treninga z nami in se njeno pravo delo šele zdaj odraža, zato težko rečem, kaj lahko ona odigra. Skratka, pred nami je ena velika neznanka. Edino, kar lahko rečem je, da smo dobro trenirali, da smo ta odmor dobro oddelali, da so bili treningi na visoki ravni, manjkata pa nam vsaj dva testa proti ekipam, ki bi bile na naši ravni, da bi lahko bolj realno ocenil v kakšen stanju smo. V vsakem primeru je naš prvi cilj, da se uvrstimo v finale, hkrati pa se zavedamo, da nam proti Braslovčam ne bo lahko, kajti na vsaki tekma, ki se je naša ekipa ne loti stoodstotno, lahko zapade v težave. Tega se se zavedamo, zato ni nobenih možnosti, da bi domačinke podcenjevali. Na vsako tekmo moramo iti stoodstotno in to ne glede na to, kdo je na drugi strani. Upam, da bomo od prve do zadnje točke to polfinalno tekmo z Braslovčami odigrali na visoki ravni, predvsem pa zbrano. Naša želja vsekakor je, da bi zaigrali v finalu,“ je še dejal trener mariborske ekipe, ki ji domači trener Zoran Jerončič seveda prepušča vlogo favoritinj.

  Bolj kot to, da nismo igrali veliko pripravljalnih tekem, je bila za nas težava v tem, da na treningih nismo mogli računati na naše kadetinje, ki so igrale na kvalifikacijah za EP, na žalost pa imamo poškodovano še Izo Vodlan. Vedeti moramo, da imamo mlado ekipo, ki igra na petih frontah in to je naša največja težava. Mi imamo takšnih ugodnosti, kot jih imata Branik in Calcit, ki jima gre na roko tudi sistem tekmovanja. Tako nas že prihodnji teden v soboto igramo v Novi Gorici težko tekmo v Modri skupini, potem, pa v nedeljo zjutraj še finale mladinskega državnega prvenstva,“ je uvodoma dejal Jerončič, ki dejstva, da bodo njegove varovanke igrale proti Mariborčankam v svoji dvorani, ne vidi kot kakšno veliko prednost.

  Proti Braniku je to težko kakšna prednost. Jaz na to gledam drugače, čeprav so bile na začetku sezone po dveh porazih drugačni komentarji in so nekateri pisali, da ne moremo igrati brez ene igralke, smo na koncu vse svoje letošnje cilje dosegli že do decembra meseca. Naš cilj je bil priti na zaključni turnir pokalnega tekmovanja, kar nam je uspelo in priti v Modro skupno, kar nam je tudi uspelo, prav tako smo bili uspešni v mlajših kategorijah. Z nogami smo na tleh, vemo, kaj lahko naredimo in kaj ne. Lahko bomo igrali zelo sproščeno, navdahnjeno, toda Mariborčanke imajo v svojih vrstah le več izkušenih igralk. Zdaj so po odhodu Potokarjeve dobili še Američanko, ki ima 28 let, kot tudi Starčevićeva, medtem ko je starost naše ekipe dobro znan. Zato se točno ve, kdo je v prednosti. Lani smo jih enkrat resda premagali, da bi jih tudi letos, bi se nam moralo poklopiti veliko stvari, njim pa ne. A je za kaj takšnega verjetno, kaj je malo možno, ker oni so se od lani zagotovo česa naučili in bodo letos bolj pripravljeni na to. Želim si le, da ne bi bilo nobenega pritiska na našo ekipo, da bi igrali sproščeno, kot znamo,“ je o pričakovanjih svoje ekipe povedal Jerončič.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

   

  Spored zaključnega turnirja pokala Slovenije

  Sobota, 17. januar (OŠ Braslovče): Calcit Volleyball – Luka Koper (14:30), Braslovče – Nova KBM Branik (17:00).

  Nedelja, 18. januar (OŠ Šempeter): finale (16:45).

   

  Ekipe na zaključnem turnirju pokala Slovenije

  Calcit Volleyball

  Organizatorki igre: Mojca Božič, Zala Kranjc.
  Sprejemalke: Lana Ščuka, Petra Vrhovnik, Ana Katarina Hribar.
  Blokerke: Tamara Borko, Mekana Barnes, Elena Kučej, Maja Forštnarič.
  Korektorka: Urška Igličar, Klara Kregar.
  Prosta igralka: Meta Jerala.

  Trener: Gašper Ribič, pomočnik trenerja: Aljoša Jemec.

   

  Luka Koper

  Organizatorki igre: Amanda Bible, Petra Flego.
  Sprejemalke: Marina Barič, Arijana Lucas, Sara Valenčič, Eva Vedlin Gojčič.
  Blokerke: Nuša Ferlinc, Vita Kocet, Tina Kaker.
  Korektorki: Dajana Lucas, Sabrina Calcina.
  Prosti igralki: Sara Kušar.

  Trener: Marko Kalc, pomočnik trenerja: Sebastjan Mavrič

   

  Braslovče

  Organizatorki igre: Zala Zbičajnik, Maja Marija Marovt.
  Sprejemalke: Nuša Podbregar, Ana Marija Vovk, Katja Mihalinec, Nika Muhovic.
  Korektorki: Nika Markovič, Iza Vodlan.
  Blokerke: Nina Turnšek, Samanta Rituper, Katja Mihevc, Anja Hribernik.
  Prosti igralki: Anja Jerman, Špela Bednjanič.
  Trener: Zoran Jerončič, pomočnica trenerja: Damjana Mihalinec.

  Nova KBM Branik

  Organizatorki igre: Sara Najdič, Angelina Ajnihar.
  Sprejemalke: Nika Blagne, Ana Starčević, Anita Sobočan, Sarah Ammerman.
  Blokerke: Marina Kaučič, Saša Planinšec, Ela Pintar.
  Korektorke: Iza Mlakar, Darja Eržen, Mihela Planinšec.
  Prosta igralka: Karmina Sužnik.
  Trener: Bruno Najdič, pomočnik trenerja: Matjaž Hafner.

   

  Dozdajšnje zmagovalke pokala Slovenije:

  1991/92 Paloma Branik

  1992/93 Paloma Branik

  1993/94 Paloma Branik

  1994/95 Abes Trade Celje

  1995/96 Infond Branik

  1996/97 Kemiplas Koper

  1997/98 Infond Branik

  1998/99 Infond Meltal

  1999/00 Infond Meltal

  2000/01 Nova KBM Meltal

  2001/02 Nova KBM Branik

  2002/03 Nova KBM Branik

  2003/04 Sladki greh Ljubljana

  2004/05 Sladki greh Ljubljana

  2005/06 Hit Nova Gorica

  2006/07 Hit Nova Gorica

  2007/08 Hit Nova Gorica

  2008/09 Hit Nova Gorica

  2009/10 Nova KBM Branik

  2010/11 Nova KBM Branik

  2011/12 Nova KBM Branik

  2012/13 Calcilt Volleyball

  2013/14 Calcit Volleyball

   

  Komentarji