Mladinci med osem na svetu

  V uvodu svetovnega prvenstva v Mehiki, Slovenija je v prvem delu igrala v skupini D v Mexicali, so izbranci Iztoka Kšele morali priznati premoč italijanskih vrstnikov. Po zmagi v prvem nizu s 25:22, so bili boljši Italijani, ki so zmagali s 3:1 (-22, -21, -20). Vendar poraz slovenskih mladincev ni zaustavil, na drugi tekmi so po izgubljenem prvem nizu proti Japonski, naslednje tri dobili in prišli do prvih treh točk. Končni izid je bil 3:1 (-17, 23, 21, 22) za Slovenijo. Ker so Francozi v prvem krogu premagali Japonce, Italijani v drugem Francoze, je o drugem potniku med najboljših osem ekip na svetu odločala tekma med Slovenijo in Francijo.

  Kšelovi izbranci so tekmo s Francozi odlično začeli, bili boljši v prvem in drugem nizu, nato so tretji in četrti niz dobili francoski odbojkarji, ki so v odločilnem petem povedli že s 14:11, Toda, kot že nekajkrat v preteklosti, je ta generacija slovenskih odbojkarjev pokazala svojo nepopustljivost do zadnje točke. Ubranili so tri zaključne žoge nasprotnika ter z asom Primoža Vidmarja celo sami prišli do prve in s točko Jana Kozamernika še do druge zaključne žoge. Do preobrata so nato prišli Francozi, ki so imeli še četrto zaključno žogo, vendar je za izenačenje z uspešnim napadom poskrbel Žiga Donik, ki je takoj nato dosegel še asa. Francoski mladinci so ubranili še eno zaključno žogo, toda po točki Kozamernika so naredili lastno napako v napadu in Slovenija se je prvič v zgodovini uvrstila med osem najboljših ekip na svetu. Tinetu Urnautu in njegovi generaciji to ni uspelo, Tončku Šternu in soigralcem je.

  V ekipi, ki je priborila nov zgodovinski mejnik za slovensko odbojko, so tudi trije člani Calcit Volleyballa. Tonček Štern in Primož Vidmar sta ves čas igrala v začetni postavi, Saša Štalekar, ki je svoje prve korake naredil v Mislinji pred dobrima dvema letoma in pol in ki bo letos prvič nosil kamniški dres, še ni dobil priložnosti, a ni bil zato nič manj pomemben člen zmagovalne ekipe. Štern je na prvi tekmi dosegel 17, na drugi 26 in tretji 19 točk (proti Franciji je bil sicer z 22 najbolj učinkovit Donik), Vidmar pa je proti Italiji in Japonski dosegel po šest točk, dve več pa proti francoski izbrani vrsti.

  V drugem delu svetovnega prvenstva bo Slovenija igrala v skupini E s Turčijo, tekma bo na sporedu v torek, 15. septembra, ob 21. uri po srednjeevropskem času, Braziliji in Argentini. Po srednjeevropskem času bodo slovenski odbojkarji obe tekmi igrali 17. septembra, z Brazilci ob drugi uri zjutraj, z Argentinci pa ob 21. uri. Vse tekme bodo v Tijuani

  Slovenske barve na SP v Mehiki branijo organizatorja igre Jernej Vrhunc (SIP Šempeter) in Urban Drvarič (Panvita Pomgrad), sprejemalci Jure Okroglič (Salonit Anhovo), Sergej Drobnič (Krka), Matej Kk (Astec Triglav), Žiga Donik (ACH Volley), blokerji: Primož Vidmar (Calcit Volleyball), Sašo Štalekar (Mislinja/Calcit Volleyball), Jan Kozamernik (ACH Volley), korektor Tonček Štern (Calcit Volleyball) in prosti igralec: Matevž Ledinek (ACH Volley). V strokovnem vodstvu so ob selektorju Iztoku Kšeli in njegovem pomočniku Zoranu Kedačiču še vodja reprezentance Aleš Andlovič in fizioterapevt Jure Ivartnik.

   Napisal: Miha Štamcar

  Foto: www.fivb.org

  Komentarji