Malo je manjkalo do preobrata

  Nova KBM Branik – Calcit Volley  3:2 (21, 19, -21, -16, 13)

  Maribor – Dvorana Lukna, gledalcev 700, sodnika: Valentar (Prevalje), Melavc (Šempeter v Savinjski dolini).

  Nova KBM Branik: Mlakar 28, Košenina, Kaučič 9, Sužnik (L), Bračko 1, Vovk 5, Najdič 3, Milosavljević, Sobočan 16, Jerala 4, Pintar 6, Blagne, Koskelo (L), Krajnc. Trener: Samo Miklavc.

  Calcit Volley: Kostić, Grudina 15, Frantti 25, Mihevc 12, Blažič 5, Mihalinec 5, Zaplotnik, Pogačar, Zatkovič, Janežič (L), Brčić 2, Mijoč 11. Trener: Gregor Rozman.

  V petih letošnjih medsebojnih dvobojih pred prvim finalnim obračunom končnice so se štirikrat zmage veselile mariborske odbojkarice, na eni tekmi pa so se veselile Kamničanke, ki so v Maribor prišle brez dveh pomembnih igralk v svoji prvi postavi, Urške Igličar in Maje Pahor. Tudi brez njiju so se Kamničanke dobro borile.

  V prvem nizu so si odbojkarice Calcit Volleyja z dvema zaporednima asoma Katje Mihevc prve priigrale občutnejšo prednost (14:9), z novim asom Helene Mijoč pa so na drugi tehnični odmor imele štiri točke naskoka. Toda nadaljevanje za gostujočo ekipo ni bilo več tako uspešno, predvsem so popustile na sprejemu, tudi njihov napad ni bil več tako prodoren in po bloku Ane Marije Vovk je bilo že 21:19 za Mariborčanke, ki so za nameček naredile še manj lastnih napak. Že prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 je izkoristila njihova najbolj učinkovita igralka Iza Mlakar.

  Tudi na začetku drugega niza je bil sprejem kamniške ekipe tisti, ki je domačinkam omogočil visoko vodstvo ob prvem tehničnem odmoru (8:2). Mariborčanke so z blokom Marine Kaučič Kamničankam pobegnile že na osem točk (5:13), vendar so se varovanke Gregorja Rozmana do drugega tehničnega odmora vrnile v igro in z dvema zaporednima asoma Katje Mihevc celo povedle s 15:14. Vodile so tudi še z 18:16, potem pa sta bili zanje s svojimi servisi usodni Anita Sobočan, nato pa še mlada Brina Bračko. Mariborsko vodstvo z 2:0 je potrdila Kaučičeva.

  V tretjem nizu so Kamničanke spet strnile svoje vrste in na servis Tine Grudine domačinkam pobegnile za sedem točk (11:4), po dveh zaporednih napadih Ali Frantti pa je bilo že 14:6 za Calcit Volley. A tudi visoko vodstvo kamniški ekipi še ni zagotavljalo mirnega nadaljevanja niza, saj so se jim domačinke z asom Bračkove približale le na dve točki zaostanka (16:18), a tokrat do popolnega preobrata ni prišlo, največ zaslug zato je imela Franttijeva, zadnjo točko v nizu pa je dosegla Helena Mijoč.

  Z dobro igro so gostujoče odbojkarice nadaljevale tudi v četrtem nizu, ko so še naprej pritiskale s servisi. V napadu je bila Franttijeva skorajda nezaustavljiva, svoje pa so dodale tudi njene soigralke. Po asu Katje Mihalinec je bilo že 22:12 za kamniško ekipo, ki je do izenačenja v nizih prišla po napaki Ize Mlakar na servisu.

  Odločilni pet niz je bolje začela mariborska ekipa, ki je po napadu Ana Marije Vovk prišla do treh točk prednosti (4:1), toda že na četrti točki je Tina Grudina z blokom poskrbela za izenačenje. Ob menjavi strani so točko prednosti spet imele Mariborčanke, nove težave za Kamničanke pa so se začele po asu Sare Najdič, ko se je lažje poškodovala Franttijeva, ki je morala zapustiti igrišče. Brez svoje najbolj učinkovite igralke gostjam, čeprav je bila po koncu tekme z izjemo sprejema statistika na njihovi strani, ni več uspel priključek. Zadnjo točko na tekmi je dosegla Mlakarjeva.

  Izjava po tekmi

  Gregor Rozman, trener Calcit Volleyja: Resnično ne vem, komu smo se zamerili, da se je v pred vstopom v končnico petega niza poškodovala še Ali Frantti. Samo nadejamo se lahko, da ni šlo za hujšo poškodbo in da nam bo lahko pomagala v nadaljevanju finala končnice. V tie-breaku smo kljub temu imeli svoje priložnosti, vendar smo nekaj žog slabo odigrali in posledica tega je bil poraz. Svoje priložnosti smo imeli tudi v prvem nizu, ko smo vodili že s 16:12, v končnici pa smo zaradi lastnih napak ta niz izgubili. V drugem nizu smo se po velikem zaostanku vrnili v igro, po vodstvu z 18:16 pa se je ponovila slika iz uvodnega niza, ampak zato smo v tretjem in četrtem nizu popravili svoje napake, v tie-breaku pa je bilo, kar je bilo. Če kaj, je dobro, da bo naslednja tekma šele prihodnjo sredo, ko bomo videli, kaj bo s Franttijevo.

  Spored finalnih tekem končnice v 1. DOL za ženske

  Prva finalna tekma končnice, četrtek, 5. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley 3:2 (21, 19, -21, -16, 13); druga finalna tekma končnice, sreda, 11. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 20:00); tretja finalna tekma končnice, ponedeljek, 16. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00); morebitna četrta finalna tekma končnice, četrtek, 19. april: Calcit Volley – Nova KBM Branik (ŠD Kamnik, 18:00); morebitna peta finalna tekma končnice, ponedeljek, 23. april: Nova KBM Branik – Calcit Volley (ŠD Lukna, 18:00).

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Klemen Brumec

   

   

  Komentarji