Kamničani sezono začeli z zmago

  Calcit Volleyball – Šoštanj Topolšica 3:0 (17, 13, 22)

  Kamnik – Športna dvorana Kamnik. 180 gledalcev. Sodnika: Pevc (Škofja Loka) in Luzar (Kočevje).

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan 6, T. Štern 5, Drobnič 1, Vidmar 9, Štembergar Zupan 4, Brus 6, Kvas 1, Stavbar, Kotnik 2, Ž. Štern 10, Brulec 6. Trener: Marko Brumen.

  Šoštanj Topolšica: Mulec 3, Žnidar – libero1, Vrhunc 1, Port 1, Prikeržnik, Boženk 8, Pavič 2, Menih – libero1, Koželnik, Uršič 3, Rojnik 8, Vovk 7. Trener: Črt Butinar.

  Na uvodni tekmi letošnjega državnega prvenstva so gledalci v športni dvorani Kamnik lahko pozdravili kar peterico igralcev, ki so pred štirinajstimi dnevi na mladinskem EP osvojili četrto mesto. V domači ekipi Tončka Šterna ter oba novinca, Sergeja Drobniča in Primoža Vidmarj, v vrstah gostov iz Šoštanja pa Jerneja Vrhunca. Medtem ko sta Vrhunc in Rojnik tudi začela tekmo, je v ekipi Calcit Volleyballa v začetni postavi bil le Tonček Štern, ob njem pa se je trener Marko Brumen odločil še za Jana Brulca, povratnika v kamniško ekipo, Andreja Štembergar Zupana, Domna Kotnika, Žana Novljana, Borisa Brusa in prostega igralca Klemna Hribarja. Na drugi strani mreže je Črt Butinar, ki je bil pred nekaj leti pomočnik Olega Gorbačova v ženski ekipi Calcita, v letošnji sezoni pa je na klopi Šoštanjčanov zamenjal Zorana Kedačiča, ob obeh mladinskih reprezentantih tekmo proti Kamničanov začel še s Tadejem Boženkom, Zoranom Pavičem, Jako Vovkom, Luko Mulcem in prostim igralcem Rokom Menihom. Že do prvega tehničnega odmora so si domači odbojkarji priigrali pet točk prednosti, čeprav je Butina pri zaostanku štirih točk (1:5) že vzel svoj prvi polminutni odmor. Gostje so imeli veliko težav na sprejemu, temu primerna je bila njihova organizacija napada, naredil pa so tudi preveč lastnih napak. Kamničani so pred drugim tehničnim odmorom, na katerega so, tako kot ob prvem, odšli s prednostjo petih točk, vodili že s sedmimi točkami prednosti (11:4). Pred vstopom v končnico niza so se Šoštanjčani domačinom približali na štiri točke zaostanka (16:20), toda z dvema blokoma, Brusa in Štembergar Zupana, je bil niz praktično odločen. V sami končnici je prvič na igrišče za domačo ekipo stopil Primož Vidmar, ki je zamenjal Tončka Šterna, zadnjo točko za vodstvo z 1:0 v nizih pa je za Kamničane dosegel Brus.   

  V drugi niz so gostje iz Šoštanja vstopili v nespremenjeni zasedbi, čeprav je ob koncu prvega niza Butinar opravil kar nekaj menjav, v domači ekipi pa je Žiga Štern na sprejemu zamenjal Kotnika. Kamničani so povedli s 4:1, toda po bloku Vovka so Šoštanjčani izid izenačili na šesti točki. Brumen je namesto Tončka Šterna v igro poslal Vidmarja, z dvema zaporednima blokoma pa so domači odbojkarji na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo dve točk, ki so jo po vrnitvi na igrišče povečali še za dve. Varovanci Marka Brumna so predvsem prevladovali v bloku, z asom Žana Novljana pa so gostujočega trenerja prisilili k prvemu polminutnemu odmoru v drugem nizu, kajti Calcit je povedel z 12:7, nato pa še s 14:7. Z novim blokom, devetimi na tekmi, tokrat Vidmarja, so Kamničani na drugi tehnični odmor odšli že s prednostjo osmih točk. Tudi po drugem tehničnem odmoru domača ekipa ni popuščala in pri vodstvu desetih točk (18:8), na servisu je bil še vedno Jan Brulec, se je kamniškim navijačem prvič predstavil še Sergej Drobnič. Brumen je do konca niza v igro poslal še Tineta Kvasa, tako da so v kamniški ekipi zaigrali vsi igralci, z izjemo poškodovanega Jerneja Stavbarja, ki je sicer bil v postavi, a po operaciji kolena seveda še ni pripravljen za igro. Zaključno žogo za vodstvo z 2:0 v nizih je z blokom prispeval Kvas, zmago pa je s penalom potrdil Novljan.

  Tretji niz so za domačo ekipo nadaljevali igralci, ki so končali drugega, se pravi tudi Drobnič in Kvas, pri gostih pa je Vrhunca na mestu organizatorja igre zamenjal Urh Port. Uvod v niz je bil popolnoma na strani gostov, ki so povedli s 6:1, dosegli so tudi tri bloke, zato je Brumen vzel svoj prvi polminutni odmor na tekmi, vendar so ob tehničnem odmoru Šoštanjčani Kamničanom pobegnili še za točko. V še večjih težavah je bila domača ekipa po točki Mulca, saj so za gosti zaostajali že za sedem točk (4:11). Brumen je v igro vrnil Brulca, prav na njegov servis pa so Kamničani izid na trinajsti točki, v napadu je bil uspešen Vidmar, izid izenačili. Z blokom Novljana so domači odbojkarji na drugi tehnični odmor že odšli s točko prednosti. S tremi zaporednimi točkami so na servis Brusa Šoštanjčanom pobegnili že za štiri točke (19:15), kar jim je zagotavljajo mirno nadaljevanje tekme. Šoštanjčani so se jim še približali na dve točki zaostanka (17:19 in 20:22), toda po drugem polminutnem odmoru Brumna so Kamničani preko Vidmarja, Žige Šterna in Brulca, ki je dosegel zadnjo točko na tekmi, stvari le postavili na svoje mesto in zanesljivo prišli do prvih treh točk v letošnjem državnem prvenstvu.

  Izjavi po tekmi

  Marko Brumen, trener Calcit Volleyballa: Podaje gostujoče ekipe so bile zelo predvidljive in tu se Šoštanjčanom zelo pozna, da nimajo več Bojinoviča, zato je bilo našim blokerjem olajšano delo in od tu tudi veliko število blokov. Gostom se je tudi poznalo, da so šli v tekmo zelo napeto, mislim, da je imelo pol njihovih igralcev tremo, zato niso igrali na svoji ravni, je pa res, da smo tudi mi igrali dobro. V tretjem nizu smo tvegali, čeprav vsem igralcem zaupam, da smo ves niz igrali v zasedbi, ki do zdaj ni prav veliko igrala skupaj. Pričakoval sem, da bomo imeli težave, zato sem toliko bolj veseli, da so si igralci izborili zmago v tretjem nizu. Tudi to, da sem moral Kvasa zamenjati z Brulcem ni pomenilo, da je Kvas slabo podajal. Bolj je šlo zato, da naši napadalci v tistih trenutkih delali napake, tako da je bila edina logična poteza, da v igro vrnem Brulca, čeprav je Kvas korektno podajal, le napadalci mu niso najbolj sledili.

  Črt Butinar, trener Šoštanja Topolšice: Tako kot sem napovedoval že pred tekmo, le Boženk in Pavič že imata izkušnje iz prve lige, za druge je to bolj ali manj prva takšna preizkušnja in od tu tudi nervoza na začetku tekme. Tudi Kamničani so imeli v tretjem nizu, ko je njihov trener v igri pustil mlajše igralce, določene težave. Zaradi poraza seveda nisem vesel, toda, če pogledam naprej, ni razlogov za zaskrbljenost. Še enkrat poudarjam, določeni igralci še niso igrali na tej ravni, sicer so bili v ekipi in to je zanje vse novo. Za nameček smo v prvem krogu igrali še proti Calcitu, ki sodi v ožji krog favoritov za naslov državnega prvaka. V tretjem nizu smo prikazali boljšo igro, je pa dejstvo, da je pred nami še veliko, veliko dela. Kamničanom pa čestitam na zasluženi zmagi.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Tine Forštnarič

  Komentarji