Kamničani povedli z 1:0

  ACH Volley – Calcit Volleyball 1:3 (-22, 21, -25, -14)
  Kamnik
  – Športna dvorana Tivoli, gledalcev 500, sodnika: Miklošič (Maribor), Markelj (Bled).
  ACH Volley: Flajs 5, Kovačič – libero, Purić 5, Satler, Pleško, Jurić 5, Štern 9, Pokeršnik 12, Buculjević 3, Armenakis 17. Trener: Zoran Kedačič.
  Calcit Volleyball: Štalekar 9, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 1, Ratek, Okroglič, Vidmar, Pereira 25, Brulec 4, Lakner, Kotnik 12, Štembergar Zupan 7, Videčnik 5, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

  Za ljubljanske odbojkarje je letošnji finale končnice državnega prvenstva že trinajsti zaporedni, na vseh dvanajstih dozdajšnjih pa so se veselili naslova slovenskih državnih prvakov. V petih letih so štirikrat do naslova prišli z zmagami proti Calcit Volleyballu, ki na najbolj pomembno domačo lovoriko čakajo vse od leta 2003. Toda zato so lani in letos v finalu pokalnega tekmovanja ugnali ACH Volley, in tudi na krilih zadnje zmage na zaključnem turnirju v Kranju so varovanci Gašperja Ribiča krenili v letošnjo finalno serijo.
  Aktualni državni prvaki so v tekmo krenili brez poškodovanega in obolelega Jana Kozamernika, manjkal je tudi David Kumer. Manj težav s poškodbami so na drugi strani imeli Kamničani, saj je pri njih poškodovan le Jure Okroglič, ki pa je bil v ekipi. Po nervoznem začetku so s točko prednosti na prvi tehnični odmor odšli domači odbojkarji in to kljub s kar šestimi lastnimi napakami, toda z blokom Saše Štalekarja so ob drugem tehničnem odmoru gostje vodili za dve točki. Po dveh novih lastnih napakah in asu Maxsona Pereire so Ljubljančani zaostajali že za pet točk (14:19). Niz je bil odločen po bloku Pereire, saj so Kamničani domačinom pobegnili na 23:17, kljub temu pa so se morali Kamničani pošteno potruditi, da so prišli do vodstva z 1:0 v nizih. S trinajsto lastno napako ACH Volleyja je uvodni niz končal Jan Pokeršnik.
  V drugem nizu so Ljubljančani nekoliko zmanjšali število lastnih napak, popravili so se tudi v bloku in po uspešnem napadu Stipa Jurića so ob prvem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Vendar nadaljevanje zanje ni bilo tako uspešno, saj so Kamničani z asom Jana Brulca izid na deveti točki izenačili, vseeno pa so po predolgem servisu Štalekarja odbojkarji ACH Volleyja tudi na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo. Tokrat le točke, ki pa so jo po napaki Pereire povečali na tri (18:15). Pred vstopom v končnico so po novi napaki gostov, tokrat Domna Kotnika, vodili že z 20:16, Apostolos Armenakis pa je izkoristil že kar prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih.
  Kamničani, ki so v drugem nizu naredili kar dvanajst lastnih napak, v napadu pa so bili le 28-odstotni, tudi tretjega niza niso začeli najbolje, saj so po asu Armenakisa odbojkarji ACH Volleyja povedli z 9:6. Toda po polminutnem odmoru so se gostje le zbrali, zaigrali bolje v napadu in po zaslugi Kotnika prvič v drugem nizu domačinom pobegnili za dve točki (15:13), z blokom Štalekarja za tri (20:17). Vendar so se na servis Dika Purića Ljubljančani vrnili v igro in s točko Armenakisa izenačili na 22:22. V razburljivi končnici so Kamničani po dveh napadih Pereire prišli do dveh zaključnih žog za vodstvo z 2:0 v nizih, nato so izkoristili četrto, ko je Armenakis poslal žogo v avt.
  Četrti niz se je začel po željah domače ekipe, ki je povedla s 6:2, nezaustavljiv je bil Armenakis, po polminutnem odmoru pa so gostje svoj zaostanek prepolovili, na servis Kotnika pa so dosegli šest zaporednih točk za vodstvo z 11:8. Dvakratni zaporedni pokalni zmagovalci Slovenije so z blokom Matica Videčnika in novi točki nezaustavljivega Pereire na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk. Nerazpoloženi domačini so nato grešili v seriji, kar so Kamaničani izkoristili na najboljši možni način in s 25. točko Pereire, najbolj učinkovitega igralca tekme, povedli z 1:0 v zmagah.

  Izjavi po tekmi:
  Žiga Štern, igralec ACH Volleyja:
  Že od prvega niza naprej smo imeli veliko število lastnih napak in prvi niz so Kamničani dobili predvsem po zaslugi naših neumnosti. Tudi v nadaljevanju nam igra ni stekla in čeprav smo drugi niz dobili, nismo igrali nič bolje. Res je, da se nam pozna odsotnost Jana Kozamernika, da nismo trenirali v polni zasedbi, ampak to ne smejo biti izgovori. Poiskati moramo rešitve, da te napake popravimo že do naslednje tekme.
  Sašo Štalekar, igralec Calcit Volleyballa: ACH Volley danes ni bil ravno razpoložen za igro, saj je naredil veliko število lastnih napak. V prvem nizu smo dobro pritisnili s svojim servisom, nato smo popustili, kar so Ljubljančani izkoristili, toda ko smo še malo stisnili, so popolnoma popustili in nam olajšali pot do zmage. Vendar je to šele prva tekma, igra se na tri zmage, tako da prvenstvo še zdaleč ni odločeno. V prihodnjih tekmah ne bomo smeli narediti toliko napak na svoj servis, danes smo jih kar 17, bolj bomo morali biti disciplinirani tudi v bloku, in če nam bo to uspelo, lahko računamo še na dve zmagi.

  Napisal: Miha Štamcar
  Foto: Klemen Brumec

  Komentarji