Iz Kranja z dvema točkama

  Astec Triglav – Calcit Volleyball 2:3 (-13, 20, -20, 22, -9)

  Kranj – Športna dvorana Planina. 150 gledalcev. Sodnika: Skudnik (Mežica) in Valentar (Prevalje).

  Astec Triglav: Lužovec4, Hafner, A. Kk 3, Maček, Bilandžič 10, Bregant 15, Vene – libero2, Lakner 2, Bežek – libero1, Kos 2, M. Kk 21, Rezar 1. Trener: Sašo Rop.

  Calcit Volleyball: Hribar – libero, Novljan, T. Štern 17, Drobnič, Vidmar, Štembergar Zupan 3, Brus 18, Kvas 2, Stavbar 7, Kotnik 8, Ž. Štern 9, Brulec 2. Trener: Marko Brumen.

  Kranjčani so po dobrem začetku letošnje sezone v njenem nadaljevanju zašli v rezultatsko krizo in se od ekipe, ki se je borila za vstop v Modro skupino, prelevila v ekipo, ki jo, če se bo ta serija treh zaporednih porazov nadaljevala, čaka boj za obstanek. Na drugi strani so Kamničani v Kranj prišli po nove tri točke, s katerimi bi ohranili prednost pred Kanalci in Sobočani v boju za drugo mesto, vendar je bila to že njihova četrta tekma v osmih dneh. Toda začetek uvodnega niza je bil popolnoma v znamenju kamniške ekipe, ki je tokrat tekmo začela v postavi Jan Brulec, Andrej Štembergar Zupan, Žiga Štern, Boris Brus, Jernej Stavbar, Tonček Štern in Klemen Hrimar na mestu prostega igralca. Do prvega tehničnega odmora so si varovanci Marka Brumna na krilih bratov Štern priigrali tri točke prednosti, na drugega so, tudi na račun lastnih napak domače ekipe, odšli s prednostjo osmih točk. Domači trener Sašo Rop, ki je v tekmo vstopil z Alešem Kkom, Žigo Lužovcem, Matejem Kkom, Simon Bilandžičem, Rokom Rezarjem, Jankom Bregantom in liberom Miho Bežekom, je že pred drugim tehničnim odmorom v igro poslal Svita Hafnerja in Gala Timoteja Kosa, a tudi to ni spremenilo razmerje moči. Odbojkarji Calcita so odlično zaustavili najbolj nevarnega igralca Triglava Breganta, ki je v prvem nizu dosegel le eno točko, z novo serijo odličnih servisov Žige Šterna pa so dosegli kar sedem točk zapored, zadnji dve z asom, za prepričljivo zmago v uvodnem nizu. V njem je Žiga Štern dosegel kar pet asov, domačini pa so bili v napadu le 24-odstotni.

  Visoka zmaga v prvem nizu je na uvodu drugega nekoliko uspavala Kamničane, v domači ekipi pa se je prebudil Bregant in tudi po njegovi zaslugi so Kranjčani na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Vodili so tudi še s 14:11, vendar so s točko Tončka Šterna Kamničani prvič v drugem nizu izid izenačili na štirinajsti točki, s točko Žige Šterna pa so na drugi tehnični odmor odšli s točko prednosti. A do popolnega preobrata še ni prišlo, kajti domači odbojkarji so po vrnitvi na igrišče dosegli štiri točke zapored in pred vstopom v končnico niza ohranili tri točke prednosti. V kamniški ekipi sta v igro vstopila Tine Kvas in Domen Kotnik, toda mladinski reprezentant Matej Kk je z uspešnim napadom Triglavu prinesel vodstvo s 23:19, na koncu pa je izkoristil še prvo zaključno žogo za izenačenje v nizih.

  V tretjem nizu je Kotnik ostal v igri namesto Štembergar Zupana, vrnil se je Brulec, medtem ko so Kranjčani nadaljevali v začetni zasedbi in na krilih Mateja Kka prišli do vodstva s 5:1. Brumen je spet naredil menjavo na mestu organizatorja igre, toda zaostanek štirih točk je bil tudi ob prvem tehničnem odmoru. Domačini so nekoliko presenetljivo prevladovali v bloku, toda prav z blokom Jerneja Stavbarja so gostje prvič v tretjem nizu povedli z 12:11, na drugi tehnični odmor pa so odšli s prednostjo treh točk. Z dvema točkama Brusa in po napaki domačih odbojkarjev so Kamničani domačinom pobegnili za pet točk (22:17). Odlični Brus je z blokom svoji ekipi zagotovil kar pet zaključnih žog za vodstvo z 2:1 v nizih. Po napaki Bilandžiča na servisu so izkoristili drugo.

  S tremi zaporednimi točkami Mateja Kka so na začetku četrtega niza kranjski odbojkarji povedli s 3:0, vendar so Kamničani, pri katerih je v igro ostal Kvas, odgovorili preko Brusa, Kotnika in Stavbarja ter na šesti točki izid izenačili. Nato so domačini z lastno napako gostom omogočili prvo vodstvo v četrtem nizu, ki ga je z uspešnim napadom Tonček Štern povečal na dve točki. Na servis Stavbarja so varovanci Marka Brumna svojo prednost povečali že na šest točk, toda razigrani Matej Kk je domačo ekipo vrnil v igro in z asom poskrbel za izenačenje na štirinajsti točki. Po polminutnem odmoru so gostje na drugi tehnični odmor vendarle odšli s točko prednosti. Toda domačini so povedli z 21:19, vodili so tudi z 22:20, vendar je Tonček Štern izid na 22. točki izenačil. Domači trener Sašo Rop, ki je svoje prve odbojkarske korake naredil prav pod vodstvom Marka Brumna, se je odločil za polminutni odmor, v napeti končnici, pa so bili bolj zbrani Kranjčani. Spet je bil Matej Kk tisti, ki je z asom svoji ekipi prinesel dve zaključni žogi za izenačenje v nizih, po novem polminutnem odmoru, tokrat Brumna pa je Kotnikov napad končal v avtu.

  Za Kranjčane, ki so v prejšnjem krogu z minimalnim izidom izgubili s Panvito Pomgradom, prihodnjim nasprotnikom Calcit Volleyballa, je bil to že sedmi tie-break v letošnji sezoni, za Kamničane šele prvi. Na štirih so varovanci Saše Ropa v njem zmagali, dvakrat, kot rečeno tudi med tednom, so se morali zadovoljiti le s točko. Tudi ob menjavi strani je kazalo na to, da bo tako, kajti Kamničani, pri katerih se je prebudil Tonček Štern, so jim pobegnili za tri točke. Še bliže dvema točkama so bili gostje po treh zaporednih točkah, zadnjo je z blokom dosegel Brus, za vodstvo s 13:7. Tako visoke prednosti Kamničani niso izpustili iz rok in preko Tončka Šterna prišli do šestih zaključnih žog za dvanajsto letošnjo zmago v domačem prvenstvu. Do nje so prišli z drugo zaključno žogo. V izenačeni tekmi, v kateri so bili gostje boljši v vseh elementih igre, z izjemo bloka, ki so ga dobili domačini, je v ekipi Calcita blestel Boris Brus, ki je bil z osemnajstimi točkami, od tega jih je šest dosegel z blokom, najbolj učinkovit igralec svoje ekipe, v kranjski pa mladinski reprezentant Matej Kk.

  Napisal: Miha Štamcar

  Foto: Primož Mahkovec

  Komentarji